Placemaking voor historische gebouwen in Jakarta
Batavia (het huidige Jakarta) werd in 1619 gesticht. De oorspronkelijke bebouwing van het noordelijke deel werd door de eeuwen heen uitgebreid naar het zuidelijke deel van de stad. De huizen, openbare gebouwen, verdedigingswerken, kantoren en pakhuizen die werden gebouwd, getuigen van de bloeiende economie tijdens het koloniale tijdperk.
Een van die openbare gebouwen was het in 1913 gebouwde postkantoor, het Hoofd Post- en Telegraafkantoor naar een ontwerp van architect Johan van Hoytema (1884-1955). Na de onafhankelijkheid van Indonesië werd het de PT Pos Indonesia genoemd en gebruikt als Kantor Filateli. Dit gebouw heeft recentelijk een make-over ondergaan: in september 2021 is het getransformeerd en heeft het een nieuwe functie gekregen. Het heet nu Pos Bloc.
Een ander voorbeeld is MBloc, een voormalige drukkerij: Pertjetakan Printworks, die in 1955 werd geopend. Pertjetakan Printworks bevindt zich in het hart van Kebayoran Baru en heeft een typisch Indonesische art-decostijl. Dit bedrijf produceerde bankbiljetten, munten en veiligheidspapieren. Vanaf september 2019 vond renovatie van het MBloc-gebouw plaats en sindsdien wordt het hergebruikt en gezien als nieuwe hotspot van Jakarta.
Deze twee renovatieprojecten zijn voorbeelden van de placemaking-aanpak in Jakarta. De architect, Yacobus Gatot Surarjo, zal zijn ervaringen met betrekking tot deze twee projecten delen
Spreker
Ar. Yacobus Gatot Surarjo
(Architect MBloc and Pos Bloc, Jakarta)
RSVP stuur een e-mail naar heritage@idn-lc.nl
Deelnemen via Zoom website
Meeting ID: 932 9370 2320
Password: 416776
Georganiseerd door:
Heritage hands-on, Indonesian Diaspora Network the Netherlands en Taskforce Liveable Cities IDN-NL.
Contact
Heritage hands-on
Hasti Tarekat Dipowijoyo
www.heritage-hands-on.org
Erfgoed webinar serie
Stemmen van Indonesië
Derde woensdag van elke maand
Indonesië en Nederland delen de geschiedenis die tot op de dag van vandaag leeft en in beide landen wordt gekoesterd. Het is belangrijk om begrip op te bouwen over de gedeelde geschiedenis die vele facetten heeft. Om het begrip te kunnen bereiken, zal regelmatige communicatie via een webinarreeks nuttig zijn.
Ten tweede is de serie webinars voornamelijk bedoeld om stemmen uit Indonesië met Nederland te delen om het grote publiek en erfgoedprofessionals in Nederland op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkeling van het gedeelde erfgoed in Indonesië.
Hopelijk draagt de webinarreeks bij aan de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen in een poging bruggen te bouwen tussen de twee landen.